

CRCWSC T3 Workshop

Wednesday 5 & Thursday 6 December 2018

MERCURE MELBOURNE TREASURY GARDENS 13 Spring Street Melbourne

Time	Description	
Day 1: Wednesday 5 December		
9:00	OPENING	
9:00 - 10:30 (90 minutes)	Session 1 - Introduction Workshop welcome, Introduction, CRC Bid timeline, our achievements thus far (including results economic valuation). Group discussion on transitional change observed by delegates, reflections on the catalysts for these and the enabling factors.	
30 minutes	BREAK: MORNING TEA	
10:00 - 12:30 (90 minutes)	Session 2 – Exploring future city scenarios Through facilitated discussion, we will explore the future of cities, with the purpose of identifying the remaining adoption and new knowledge needs that could be addressed with a new CRC. We will explore WSC aspirations developed through CRCWSC work with cities around Australia and examine the solutions and pathways for navigating future scenarios. We will also identify opportunities for building on the WSC vision to achieve broader sustainable city outcomes.	
12:00 - 13:30	LUNCH	
13:30 - 15:00 (90 minutes)	Session 3 - Mainstreaming water sensitive cities Cities have been on a WSC transition journey for some time. We have existing knowledge and solutions, and plenty of examples of success, but there is still a long way to go. What challenges persist? What support is needed to fully realise the benefits of previous investment? What new knowledge will help in the mainstreaming of existing solutions? This session will explore how a new CRC program can support WSC mainstreaming by examining the implications of future scenarios developed in Session 2.	
15:00 - 15:30	BREAK: AFTERNOON TEA	
15:30 - 17:00 (90 minutes)	Session 4 – Broadening our outlook to new frontiers Still thinking about the future scenarios and city aspirations developed in Session 2, how can we build on the strengths of our CRCWSC and	



	community of practice to expand our horizons to new frontiers? What new solutions will be needed to achieve the full suite of WSC objectives? How can our WSC transition pathways be adapted to achieve the vision of a sustainable, liveable, resilient and productive city?
17:00	CLOSE
18:00 - 22:00	Session 5 - Post Day #1 Facilitator Reflection (CLOSED SESSION – CRCWSC Executive and Research Leaders only) Review and reflection on proceedings of Day#1. Clustering transitional pathways into thematic programs; framing discussion for Day 2 activities.

Time	Description	
Day 2: Thursday 6 December		
8:30	OPENING	
8:30 - 10:00 (90 minutes)	Session 6 - Summary of Day 1 and Reflection Overview of the outputs from Day#1 and presentation of a preliminary structure of research and development framework and programs; discussion, refinement and confirmation of preliminary the CRC programs	
10:00 - 10:30	BREAK: MORNING TEA	
10:30 - 12:30 (120 minutes)	Session 7 - Program Scoping Scoping of research and development programs (breakout sessions according to Programs) identifying activities for (i) mainstreaming of current knowledge, recommendations and proof-of-concept of Water Sensitive Cities initiatives; and (ii) new frontier research activities	
12:30 - 13:30	LUNCH	
13:30 - 15:30 (120 minutes)	Session 8 – Summary, cross-cutting initiatives, blue-sky research opportunities and future actions Plenary session – reporting back from breakout groups of Session 7, discussion on cross-cutting issues, blue-sky investigation ideas	
15.30 – 16:00 (30 minutes)	Summary and Close Summary and next steps	
16:00	CLOSE	