

Shaping Future Growth in Townsville 8th October 2019 Reid Park Pit Lane Complex (Room 5) 55-95 Boundary Street Townsville

AGENDA

The Cooperative Research Centre for Water Sensitive Cities (CRCWSC) and Townsville City Council have partnered to deliver a workshop that explores the links between urban and water planning. It will ask if, and how, urban planning can make Townsville more resilient to droughts, floods and heat waves.

The workshop forms a part of a larger research case study on urban planning. The workshop outcomes (i.e. new typologies) will be further developed, and the implications for urban and water planning further investigated, in subsequent project phases. For the case study to be successful, it requires bold new development approaches and typologies to be proposed. While it is intended that these be realistic proposals that could be applied in Townsville, it is not the role of the workshop to elicit commitments or endorsements for the ideas developed.

Objectives and Outcomes

The objective of the workshop is to:

- Help the research team understand the water challenges facing Townsville and how these impact or are influenced by urban development.
- Characterise the water performance of historic and recent urban development typologies.
- Co-develop new:
 - ideas for urban development typologies at densities and configurations relevant to Townsville
 - o water servicing strategies that support these development configurations.

It will culminate in a presentation of the ideas, typologies and servicing strategies developed during the workshop.

Workshop Details

Other information	Lunch, morning and afternoon tea provided.
Further Details	Contact Chris Manning

Version R03 Sept 2019



3 th October 2019	(9:00 – 4.00)
Session / Time	Activity
8.45 am	Registration
9.00 am (20 mins)	Workshop welcome – TCC
9.20 am (20 mins)	About the workshop Overview of the agenda About the CRCWSC research project (Chris Chesterfield, CRCWSC)
9.40 (40 mins)	Townsville's water context - Activity – Townsville's water and growth pressures.
10.20 (20 mins)	BREAK?
10.40 (50 mins)	 Setting the scene – what are we doing now? Urban development (land use and water) – TCC Developer perspectives – UDIA Water servicing – TCC Infrastructure planning and asset management – TCC Waterways and water quality – TCC
11.30 (30 mins)	Reflection – what problem are we solving? • Activity to scope the 'brief' for the afternoon session.
12.00 (30 mins)	 Learning from other cities: what ideas can we borrow? Planning for waterways; city shaping - Chris Chesterfield (CRCWSC) Urban design for flood resilience - Nigel Bertram (CRCWSC) Coordinating water servicing and urban planning - Belinda Smith (CRCWSC)
12.30 (30 mins)	LUNCH
1.00 (75 mins)	 Working groups: What are our ideas to "shape future growth in North Shore"? About North Shore Group work – Developing ideas for typologies and water servicing
2.15 (25 mins)	Prepare pitches
2.40 (20 mins)	BREAK
3.00 (45 mins)	Present ideas – working groups
3:45 (15 mins)	Workshop wrap up and next steps
4.00	Close

Version R03 Sept 2019